Litus biofilter

 

Vi bryr oss om fremtiden. Gjennom vår teknologi bidrar vi til bedre fiskevelferd og et grønt skifte i akvakultur. 

La oss gi deg et innblikk i hva biofilteret vårt kan bidra med og les deg opp på alt fra produksjon til vannkvalitet og sporbare resultater som vi har forsket frem.

En introduksjon til Litus-teknologien

Biofilteret

La sand erstatte plasten i renseanlegget ditt. Det er gode grunner til å benytte sandbasert biofilter, helt eller delvis, i stedet for tradisjonelle biofiltre.

La oss forenkle og fornye

Skal du bygge nytt resirkuleringsanlegg eller behøver fin inntaksrensing, for eksempel til klekkeri, så anbefaler vi å lære mer om sandfilter. Filteret kan også etter-installeres på eksisterende settefiskanlegg med resirkulering for å forbedre vannkvaliteten.

For eksisterende anlegg vil filteret fjerne finere partikler enn tradisjonelle mekaniske filtre. Sandfilteret vil øke omsetningen av TAN, slik at ditt anlegg kan produsere mer og med forbedret fiskevelferd. Sandfilter kan installeres ved å ta ut en sidestrøm direkte fra karet, eller det kan installeres som sekundær rensetrinn etter mekanisk filtrering i et sentralt RAS-anlegg.

  • For nye RAS-anlegg kan hele eller deler av sirkulasjonen filtreres gjennom sandfilter. Sand har en nitrifikasjonskapasitet per kubikk sand som er lik eller bedre enn tradisjonelle plast-biomedier benyttet i MBBR filter (moving bed bio reactor).

  • Sandfiltrene er selvvaskende, enkle å vedlikeholde og krever lite strøm. Strømbehovet er begrenset til trykkluftsbehov under vaskesekvensene og trykktapet gjennom sanden.

  • Er karene vesentlig lavere enn sandfilteret, utnyttes pumpehøyden ved å kombineres sandfilteret med CO2 lufting. Selve filteret kan leveres som frittstående glassfiberfilter eller plass-støpte betongfiltre. De mekaniske delene består av vannfordelingsarrangement og en automatisk sandvasker i form av en mammutpumpe.

  • Gjennom kundetilpasset design leverer vi forslag til oppsett med filtre, luftere og styring med fokus på lave driftskostnader og smart styring. Kornstørrelse og sandtype tilpasses kundens driftsforhold. For eksempel kan sand av kalkstein(marmorsand) benyttes til inntaksrensing, da vil en få betydelig pH buffering gjennom filtrering.

DynaSand prinsipp

Se videoen for en forståelse av hvordan selvvaskende sandfilter fungerer. Eksempel: ved installasjon av et DS5000 FRP frittstående sandfilter i glassfiber, vil man kunne filtrere over 2000 l/min. Vaskeprosessen kan kjøre diskontinuerlig for å redusere vannmengden som går med til sandvasking. Under vaskeperioder bruker filter av denne størrelsen ca. 70 liter vaskevann per minutt. Automatisk styring av vasking kan settes opp slik at kun tilgjengelig spedevann benyttes til vasking. Sandfilteret fjerner partikler ned til en micron. Et slikt filter (DS5000) nitrifiserer ammonium tilsvarende en produksjon på over 100 kg fôr/døgn.

Se videoen for en innføring i prinsippet til selvvaskende sandfilter.

Fordelene med vårt biofilter

Sand er en miljøvennlig erstatning for tradisjonelle plastbaserte biolegemer.

— Ingrid Elise Landro, Daglig leder i Litus Akva

Vannkvaliteten

Sandfilter har unike egenskaper med hensyn til filtrering av små partikler og vi tenkte at dersom sandfilter også kunne stå for den biologiske rensingen så ville dette designet være en konkurransedyktig utvikling i RAS-segmentet. Testen vi utførte hos RAS-lab gav oss resultatene vi håpet på.

I fiskekaret

Gjennom testing og forskning på et småskala RAS-anlegg ved RAS-Lab i Bergen fikk vi lære mer om sandens evne til å rense vannet.

Resultatene fra testingen var over all forventning. Produksjonen i testen gikk veldig bra og selv med 80 kg /kubikk og 1,4 kg fôring/kubikk, holdt partikkelnivået seg lavt, med TSS under 10 mg/l.

Produksjonen

Høyt partikkelinnhold medfører risiko for svekket gjellehelse. Ofte er svekkelsen så betydelig at fisk fra RAS-anlegg klarer seg dårligere i sjøfasen, sammenlignet med settefisk produsert i gjennomstrømmingsanlegg.

Dette er en vesentlig fiskevelferdsmessig og økonomisk utfordring som vi i Litus mener at vi kan bidra til å løse.

Erstatt plast med sand

Ved å erstatte plastbaserte biomedier med sand, unngår man også utslipp av plast i miljøet. At skifte til sandbasert biofilter kan bidra til økt bærekraft i bransjen vår, anser vi som en stor fordel. Litus RAS - et skikkelig kinderegg!

  • Gjennom bruk av sand kan vi rense vann på en unik måte. Sand er en naturlig og nærmest utømmelig ressurs.

  • Sandfiltrene vaskes ved hjelp av en mammutpumpe som henter skitten sand fra bunnen. Slik unngår man risikoen for sedimentering og dermed H2S dannelse som følge av anaerobe forhold.

Dokumentasjon

Ta kontakt dersom du ønsker å se hele rapporten fra vårt forskningsprosjekt. Vi er støttet av Innovasjon Norge.

Under kommer et utdrag fra rapporten, forfattet av Dr. Mark Powell med RAS-Lab i Bergen.

Forskningen

“System performance was excellent resulting in a high degree of water recirculation, minimal make-up water requirement and maintenance of water quality under intensive fish production.” - Mark Powell.

Leveranse av Litus RAS til Berggylteproduksjon viser samme positive resultat:

Kunde Nils Bjarte Sætrevik, daglig leder hos Vest Akva Base hadde følgende å fortelle til Norsk Fiskeoppdrett; “Me har nyleg teke i bruk ein nyvinning når det gjeld RAS-teknologi. Som dei første i Noreg testar med ut ei løysing der ein nyttar sandfilter som biofilter”, fortel Sætrevik.

“…denne satsinga er eit samarbeid med RAS-Lab og Vest Akva Base er den første verksemda i Noreg som testar filteret i eit operativt fullskalaanlegg. Biofilteret vårt er rett og slett eit sandfilter, som er levert av eit firma som heiter Litus. Resultata me har oppnådd er ikkje mindre enn imponerande. Me brukar fem prosent av kapasiteten på bio-filtrene og har ein fantastisk vasskvalitet”, fortel Sætrevik med stor entusiasme. 

Litus Biofilter i drift hos Vest Aqua Base

Filteret i bruk

Til inntaksrensing.

Filteret er nyttig inntaksrensing, for eksempel på inntaket til klekkeri.

Her ser du eksempel på et filter i bruk til klekkeri og startfôringsavdeling.

Det viktigste elementet i teknologien vår

Gjennom bruk av sand kan vi rense vann på en unik måte. Sand er en naturlig og nærmest utømmelig ressurs.


Sandfiltrene vaskes ved hjelp av en mammutpumpe som henter skitten sand fra bunnen. Slik unngår man risikoen for sedimentering og dermed H2S dannelse som følge av anaerobe forhold.

Det bærekraftige filteret

Litus biofilteret er teknologi som er testet under høy fôrbelastning, høy fisketetthet og i tillegg ved ekstra dosering av ammonium i flere stresstester. Vi har pilotprosjekter som løpende leverer oss data og resultatene gjør oss trygg på løsningene. Kunden kan forvente bedre vannkvalitet, bedre gjeller, økt appetitt og dermed en mer effektiv produksjon.

Litus Biofilter har vist å gi: 

✅ Redusert risiko for massedød

✅ Bedre gjellehelse

✅ Bedre appetitt hos fisken

✅ Mer robust fisk og bedre forutsetning for overgang til sjø

✅ Redusert partikkelinnhold i vannet, sammenlignet med mange av dagens RAS-anlegg

✅ Effektiv nedbryting av ammonium 

✅ Høy resirkuleringsgrad

✅ Lavere energiforbruk

✅ Fjerner bruken av plast i prosessen

✅ Enkel å vedlikeholde for bruker

✅ Enkel å tilpasse gjennom valg av typen filter og sand

✅ Lavere risiko for økonomiske tap

Dagens mest bruke teknologi har vist å gi: 

❌ Risiko for massedød

❌ Dårlige gjeller og gjellebetennelse

❌ Høyt partikkelinnhold i vannet

❌ Vanskelighet med å fjerne de minste partiklene (fines)

❌ Stort forbruk av vann

❌ Unødvendig energiforbruk

❌ Økt risiko for utslipp av mikroplast

Vi er støttet av Innovasjon Norge

Med Innovasjon Norges støtte har vi gjennomført en pilot-test der vi fikk svarene vi behøvde. Litus RAS er nå et konsept som vi er trygg på at vil fungere godt hos deg som kunde.

Vår løsning legger til rette for en grønn utvikling i oppdrettsbransjen. Litus Biofilter kan etterinstalleres på eksisterende anlegg, eller kan erstatte helt eller delvis annen biofilterteknologi ved nyetablering av landbasert akvakulturanlegg med resirkulering.

Vi håper Litus Biofilter vil bli det foretrukne valget hos oppdrettere i Norge. 

Et godt RAS design skal først og fremst ivareta fiskehelse og fiskevelferd på en optimal måte. 

— Bjarte, Design-og engineeringsansvarlig i Litus Akva